Pentuja

Puppies

Ei pentuja tällä hetkellä.
Seuraava pentue mahdollisesti vuonna 2027.

Exåress Be My Valentine "Antti"
Exåress Be My Valentine "Antti"

Hyvä tietää ennen yhteydenottoa

Tutustu huolellisesti rotuun!

Tutustu huolellisesti millainen koirarotu on schapendoes. Ajantasaisimmat tiedot rodusta löydät rotuyhdistyksen Suomen Schapendoes ry nettisivuilta.

Kehotan tutustumaan erityisesti rodun kasvatusohjeisiin sekä jalostuksen tavoiteohjelmaan.

Myös Kennelliiton ylläpitämä hankikoira.fi -sivusto on tutustumisen arvoinen koiran hankintaa harkitseville.

Terveys

Rotua voinee pitää melko terveenä, mutta valitettavasti myös ongelmia löytyy. Rodun isoin vitsaus tällä hetkellä on lihassairaus, johon odotamme geenitestiä ihan lähivuosille. Lisäksi luustossa on jonkun verran heikompia tuloksia, mutta muutoksista riippuen niiden vaikutukset koiran elämään ovat hyvin erilaiset. Omalle kohdalle on sattunut kaksi olkapään irtopalaa, jotka molemmat operoitu sekä oireeton 2-kyynäräinen. Muitakin yksittäisiä sairastapauksia löytyy ja niistä kannattaa lukea lisää yllä mainitusta jalostuksen tavoiteohjelmasta.

Rodun kasvattajat ja koirien omistajat ovat ihailtavan laajasti tutkituttaneet koirien terveyttä ja voin ylpeästi todeta, että meillä Suomessa on maailman tutkituimmat schapendoesit.

Luonne

Schapendoes on vilkas, iloinen ja rohkea oman perheen koira. Se haluaa olla mielellään siellä missä sen ihmiset. Harrastuksissa se vaatii ohjaajalta huumorintajua, sillä vilkkaudessaan se ehtii tehdä aika monta juttua pyydetyn lisäksi. Soveltuu kuitenkin melkein mihin tahansa tarjolla oleviin koiraharrastuslajeihin, sillä rodulla on myös pk-oikeudet.

Itse pidän rodusta valtavan paljon sen sopeutuvaisuuden vuoksi. Se on aina valmis ulkoilemaan ja tekemään yhdessä, mutta yhtälailla se pötkähtää kyllä mielellään sohvalle viereen rapsuteltavaksi eikä kiipeile pitkin seiniä muutamasta vapaapäivästä.

Omat koirani ovat usein mukana töissä toimistolla ja metsässä, vieraat otetaan vastaan avoimesti ja iloisesti tervehtien. Koirani ovat tehneet myös vapaaehtoistyötä Kennelliiton virallisina Kaveri- ja Lukukoirina.

Ulkomuoto

Schapendoes on pitkäkarvainen paimenkoira, joka on normaalisti rakentunut, eikä sillä ole liioiteltuja ulkomuotopiirteitä. Se on hieman korkeuttaan pidempi ja koko vaihtelee 40-50cm väliltä.

Mitä odotan pennun ostajalta?

Valveutunut pennun ostaja haluaa pentunsa terveistä vanhemmista ja tutkituista suvuista, joten kasvattajana odotan, että valveutunut pennun ostaja auttaa kasvattajaa kerryttämään tietoa koiransa suvusta tutkituttamalla koiransa terveyden noin 1-3-vuotiaana sekä käy muutamassa näyttelyssä saamassa arvion koiran ulkomuodosta.

Schapendoeseilta olisi hyvä tutkia virallisesti vähintään lonkat ja kyynärät sekä tarkastaa silmät. Näiden tutkimusten kustannus on noin 400 euroa eläinlääkärin hinnoista riippuen. Parhaimmillaan pystymme suorittamaan terveystarkastukset yhdessä samassa paikassa, mutta jos ei se maantieteellisesti ole mahdollista, niin autan löytämään sopivan paikan terveystarkastusten tekemiseksi.

Näyttelyihinkin voidaan lähteä porukalla - pentunäyttelyyn tai vaikka rodun erikoisnäyttelyyn, jossa voi yhdellä kerralla nähdä kymmeniä schapendoeseja. 

Edellä mainittujen lisäksi odotan luonnollisesti hyvää koiranpitoa. Kaikki muu harrastaminen ja kilpaileminen koiran kanssa on plussaa.

Mitä schapendoes maksaa?

Suomessa schapendoesien hinnat ovat noin 1200-1500 euroa. Kennelliiton vakuutusarvolaskelmaa varten rotuyhdistyksen määrittelemä rodun perusarvo on 1200 euroa. 

Ulkomailla schapendoesien hinnat ovat pyörineet 1000-2000 eurossa. 

Kuinka paljon turkinhoito vaatii aikaa ja vaivaa?

Pitkäkarvaisena koirana schapendoes vaatii aikaa ja vaivaa pysyäkseen siistinä ja takuttomana. Ei kuitenkaan ihan mahdottomasti, kun pentukarvan vaihdosta selvitään ja koiraa on totutettu turkinhoitoon pienestä pitäen.

Työläin vaihe alkaa usein koiran ollessa noin 8-10 kuukauden ikäinen ja pentukarva alkaa hiljalleen vaihtua aikuisen karkeampaan karvaan. Pentukarvan vaihto kestää melko pitkään, usein sinne 1,5-2-vuotiaaksi asti. Turkin laadusta ja määrästä riippuen kampausväli voi olla kaikkea viikosta kuukauteen. Turkkia ei kannata päästää takkuuntumaan pahasti, sillä se tekee usein kampaushetkistä pitkiä, ikäviä ja jopa kivuliaita koiralle. Mitä useammin kampaa, sitä vähemmän siihen kuluu aikaa. Pahimpia paikkoja takkuuntumaan ovat korvan taustat, kaulapannan/valjaiden kuluttamat alueet, jalkojen välit ja mahan alunen.

Schapendoesin turkkia ei tarvitse pestä usein, jotta se pysyy ns. itsepuhdistuvana. Kuitenkin erityisesti kaupunkilika on syytä välillä pestä pois. 

Näyttelyihin valmistautuessa tulee muistaa, että schapendoesin kuuluu olla takuton ja siisti, mutta näyttää laittamattomalta. Käytännössä toteutan tämän niin, että kampaan koiran takuttomaksi 3-7 päivää ennen näyttelyä ja suoritan koiralle ns. alustapesun (parta, jalat ja mahan alunen) näyttelyä edeltävänä iltana.

Opastan mielelläni turkin hoidossa ja annan vinkit oikeiden välineiden hankintaan.

Uros vai narttu?

Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. 

Urokset ovat pääasiassa kookkaampia kuin nartut, mutta kokovaihtelu on suurta ihan jo rotumääritelmän sallimissa rajoissa: urokset 43-50cm ja nartut 40-47cm.

Luonteeltaan urokset ja nartut eivät yksilöstä riippuen eroa hirveän paljon toisistaan. Oman kokemukseni mukaan urokset ovat luonteeltaan hieman "huolettomampia" ja nartut herkempiä, mutta yksilöiden välillä erot voivat olla suuria. Pyrkimys on tietenkin kasvattaa luonteeltaan rohkeita ja iloisia koiria. 

Nartuilla on sitten tietenkin omat juoksuaikansa noin 6-8kk välein ja uroksilla taas saattaa - asuinalueesta riippuen - olla "juoksut" ympärivuoden naapuruston narttukoirien mukaan.

Mitä kuuluu "pentupakettiin"?

Pennut luovutetaan uuteen kotiin 7-8 viikkoisina:

  • Suomen Kennelliittoon rekisteröityinä
  • Ruokaviraston koirarekisteriin rekisteröityinä
  • Mikrosirulla tunnistusmerkittyinä
  • Eläinlääkärin tarkastamina
  • Säännöllisesti madotettuina
  • MyDogDNA-geenitestattuna (mm. gPRA, HUU, CDDY)
  • Pentuoppaan kanssa
  • Ruokasäkin ja starttipaketin kanssa

Pennusta allekirjoitetaan luovutushetkellä aina myös kauppakirja ja koiraan liittyvissä asioissa kasvattajan tuki on saatavilla aina koiran kuolemaan asti.

Lisäksi liitän sinut mielelläni rotuyhdistyksen pentuejäseneksi eli saat kokeilla vuoden mitä on olla Suomen Schapendoes ry:n jäsen.

Kannattaako pennulle ottaa vakuutus?

Kyllä! Ehdottomasti! Ainakin siihen asti, että koira saavuttaa aikuisuuden ja se on terveystutkittu. Eläinlääkärikustannukset ovat tänä päivänä vahingon sattuessa isoja.

Omalla kohdalla olen hyötynyt vakuutuksesta, joka korvasi omavastuuosuuksia  lukuun ottamatta hyvin koiran olkapään irtopalaleikkauksen sekä jälkihoidon. Itselle jäi tuolloin maksettavaa reilu 500 euroa. Toisella kerralla maksoin vastaavan operaation omasta pussista, koska en ollut vakuutusta ottanut ja kustannukset olivat noin 3000 euroa. Lisäksi olen maksanut pennun reisiluumurtuman hoidon, jossa kustannukset kohosivat kaikkineen hieman yli 5000 euroon.

Eli kyllä suosittelen vahvasti ottamaan pennulle vähintään eläinlääkärikuluvakuutuksen heti pennun kotiuduttua! Vakuutusta ottaessa on hyvä tutustua huolellisesti vakuutusehtoihin, sillä esimerkiksi kaikki vakuutukset eivät korvaa kasvuhäiriöitä.

Kannattaako rotuyhdistyksen ja Kennelliiton jäseneksi liittyä?

Ehdottomasti kannattaa. 

Rotuyhdistykseen kuulumalla tuet rodun toimintaa (jalostuksen ohjaus, tapahtumien järjestäminen yms.) muutaman kympin jäsenmaksulla ja halutessasi pääset mukaan mukavaan porukkaan ja vaikuttamaan rodussa tehtäviin päätöksiin. Schapendoes-lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa paperisena postilaatikkoon ja vähintään pari kertaa vuodessa sähköisesti sähköpostiisi. Rotuyhdistyksen jäsenyyteen voit tutustua täältä.

Suomen Kennelliitto taas julkaisee huippuhyvää Koiramme-lehteä 10 kertaa vuodessa, mitään yhtä laadukasta aikakauslehteä ei saa tähän hintaan. Lisäksi olet oikeutettu saamaan jäsenalennuksia mm. vakuutuksista. Kennelliiton jäsenyyteen voit tutustua täältä

Kun otat yhteyttä, kerrothan...

  • itsestäsi
  • koirataustastasi
  • toiveesi tulevan pennun suhteen
Copyrights 2024 Walman Schapendoes. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luo kotisivut ilmaiseksi!